לדלג לתוכן

איברים (חצי האי האיברי)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הגברת מאלש, במוזיאון הארכאולוגי של מדריד
הגבירה מאלש, במוזיאון הארכאולוגי של מדריד

האִיבֶּרִים היו קבוצה של עמים ששכנו בחצי האי האיברי ובדרום צרפת לפני פלישת העמים ההודו-אירופייםקלטים והרומאים). קבוצה זו הייתה מגוונת והטרוגנית, אך בעקבות המגעים בין העמים לבין עצמם ובינם לבין הקרתגים והיוונים נוצר מכנה משותף תרבותי רחב יחסית, שגרם לחוקרים במשך שנים לתפוס את כל העמים האיברים כתרבות אחת.

אטימולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המונח "איברי", כפי שהשתמשו בו הסופרים העתיקים, נשא שתי משמעויות שונות. האחת, כללית יותר, התייחסה לכלל אוכלוסיות חצי האי האיברי ללא הבדלי הבחנה אתנית (טרום-הודו-אירופיים, קלטים והודו-אירופאים לא קלטים). השנייה, ממוקדת יותר מבחינה אתנית וזו הנידונה בערך זה, מתייחסת לעמים שחיו בחופים המזרחיים והדרומיים של חצי האי האיברי, אשר ספגו השפעות תרבותיות מהפיניקים ומהיוונים עד המאה ה-6 לפנה"ס[1]. קבוצה תרבותית זו דוברת השפה האיברית מן המאה ה-7 ולפחות עד המאה ה-1 לפנה"ס. שאר החצי האי, באזורים הצפוניים, המרכזיים והצפון-מערביים, היה מיושב על ידי וסקונים, קלטים או קלטיברים, וכן הקבוצות הטרום-קלטיות או הפרוטו-קלטיות ההודו-אירופיות – הלוזיטנים, הווטונים והטורדטנים.

תרבות חומרית וצורת התיישבות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

התרבות האיברית התפתחה החל מהמאה ה-6 לפנה"ס, ואולי אף מוקדם יותר במאות החמישית עד השלישית לפני הספירה, בחופים המזרחיים והדרומיים של חצי האי האיברי.[2][3][4] האיברים חיו בכפרים ובערי מבצר (אופידום), וקהילותיהם התבססו על ארגון שבטי. האיברים בלבנט הספרדי היו עירוניים יותר משכניהם באזורים המרכזיים והצפון-מערביים של חצי האי האיברי. העמים באזורים המרכזיים והצפון-מערביים דיברו בעיקר ניבים קלטיים, התפרנסו מחקלאות למחצה וחיו בכפרים מפוזרים, אם כי היו להם גם מספר ערים מבוצרות כמו נומנטיה.[5] הם היו בעלי ידע בכתיבה, בעבודת מתכות כולל ברונזה, ובטכניקות חקלאיות.

ההתייחסות הראשונה לעם האיברי מופיעה בכתבים יווניים. היוונים השתמשו באותו שם גם בהתייחסם לעם שישב באזור הנמצא בגאורגיה של היום.

הרומאים כבשו את האיברים במאות ה-3 וה-2 לפנה"ס לאחר המלחמות הפוניות. תחת שלטון רומא התרבות והשפה האיברית המשיכו להתקיים במקביל לתרבות הרומית.

במאה ה-19 חלק ניכר מהחוקרים טענו כי הבסקים הם צאצאיהם של האיברים, אולם לא הוכח כל קשר בין השפה הבסקית לכתובות האיבריות המועטות שנמצאו. חוקרים אחרים קישרו בין האיברים ליושבי צפון אפריקה, דוברי השפות האפרו-אסיאתיות כגון הברברים, אולם גם קשר זה מוטל בספק.

כיום נותרו השפעות איבריות בשפות הספרדית והפורטוגזית, וכן במנהגים ומסורות מקומיות. המונח "איבריה" עדיין משמש לתיאור חצי האי האיברי.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא איברים בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ An English-language survey is Richard J. Harrison, Spain at the Dawn of History: Iberians, Phoenicians and Greeks (Thames & Hudson), 1988.
  2. ^ Iberians - MSN Encarta, web.archive.org, ‏2009-10-30
  3. ^ Iberians | Encyclopedia.com, www.encyclopedia.com
  4. ^ Roman Wars Pre-Empire, web.archive.org, ‏2020-04-06
  5. ^ J. S. Richardson, Hispaniae; Spain and the Development of Roman Imperialism, 218-82 BC, page 16.
ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.